Vereisten voor koken op inductie

Vereisten voor koken op inductie

De overstap van gas naar inductie

Steeds meer mensen overwegen de overstap van het toch-wat-traditionele gasfornuis naar een inductiekookplaat. Desondanks is er nog altijd veel onduidelijkheid over de juiste aansluitingen om de overstap te maken. Wij hebben daarom wat dingen voor je op een rijtje gezet zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Het type stopcontact

Het type stopcontact

Er zijn 2 soorten stopcontacten, namelijk de veelgebruikte 2-polige (2 openingen) Schuko stopcontacten en speciale 5-polige (5 openingen) Perilex stopcontacten. Het is belangrijk dat je kijkt welke aansluiting je in je keuken hebt. Als je een Perilex stopcontact hebt, lees dan onder het kopje de meterkast verder. In het geval je een 2-polige aansluiting hebt, geldt normaal dat inductiekookplaten niet aangesloten kunnen worden in jouw keuken. Maar, bij Indesit maken we graag een uitzondering op de regel. Onze inductiekookplaten zijn uitgerust met de nieuwste technologie, power management.

Lees hieronder meer over power management.

De meterkast

De meterkast

Als je een 5-polige Perilex aansluiting hebt, controleer je in de meterkast of je een kookgroep of 3 fasen stroom hebt. Een kookgroep is 1 fase (220/230V) bestaande uit 2 gekoppelde groepen: je herkent de kookgroep aan 2 blokjes die aan elkaar vastzitten en samen 1 hendel hebben. Mocht je geen kookgroep hebben, dan heb je 3 fasen krachtstroom (380/400V). Krachtstroom is te herkennen aan één grote groep die bestaat uit 4 gekoppelde groepen.

In beide gevallen wordt de inductiekookplaat met een Perilex stekker aangesloten. Deze stekker zal los aangeschaft moeten worden en wordt door de elektricien aangesloten, gezien de bedrading van elk stopcontact anders is.

Power management

Power management

Power management geeft de mogelijkheid om het maximale vermogen van de kookplaat in te stellen. Dit geeft je de mogelijkheid om deze kookplaten aan te sluiten op 1 fase. Bij een aansluiting op 1 fase wordt het vermogen zo efficiënt mogelijk verdeeld over kookzones om het vermogen laag te houden. Om stroom te besparen, kunnen hierdoor echter niet alle kookzones tegelijkertijd op volle kracht aan staan.

Gebruik jij tijdens het koken graag alle zones tegelijk? Dan adviseren wij contact op te nemen met een elektricien om te kijken wat de opties zijn voor het aanleggen van 3 fasen stroom.

Moeiteloze installatie

Moeiteloze installatie

Overstappen naar inductie is nu wel heel eenvoudig gemaakt bij Indesit. De nieuwste kookplaten zijn geoptimaliseerd om naadloos in iedere moderne keuken te passen. De kookplaten vereisen geen ruimte voor de ventilatie en passen zelfs in de smalste werkbladen. Ze passen perfect in de nis van een standaard gaskookplaat met de zero-gap structuur waardoor het glas van de kookplaat direct op het keukenblad geplaatst kan worden (slechts 0,5 mm uitsparing). De installatie is eenvoudig door middel van 4 veren en een voorgeïnstalleerde kabel.