Hoe maak je jouw wasdroger schoon?

Hoe maak je jouw wasdroger schoon?

Het belang van een schone wasdroger

De wasdroger is je trouwe vriend in huis om je wasgoed te laten drogen en de vorming van nare geurtjes te voorkomen. Aangezien het apparaat verstopt kan raken door alle stof die ophoopt, is het erg belangrijk om je wasdroger goed schoon te houden. Door al het stof moet de wasdroger namelijk harder gaan werken en verbruikt hij ook meer energie. Wij laten je zien hoe je deze klus klaart.
Het filter

Het filter

Het pluizenfilter vangt het stof dat vrijkomt tijdens het drogen op. Het filter zit in de deuropening en moet na iedere droogbeurt gereinigd worden. Verwijder alle pluisjes met een stofzuiger of door het filter onder stromend water te wassen. Laat het filter eerst drogen voordat je deze weer op zijn plaats aanbrengt.

De trommel

De trommel

Hoewel de trommel van een wasdroger niet snel vies oogt, moet je deze regelmatig schoonmaken met een natte doek en wat schoonmaakazijn. De wasverzachter uit jouw wasgoed laat vaak een dun laagje achter op de trommel waardoor de sensoren in de machine minder goed hun werk kunnen doen en je wasdroger minder goed presteert. Lees onder het kopje dat aansluit bij jouw type wasdroger hoe je de wasdroger zo goed mogelijk onderhoudt.

Type wasdroger

Type wasdroger

Luchtafvoerdrogers
Bij luchtafvoerdrogers wordt het vocht dat uit de was komt naar buiten afgevoerd. De afvoerslang moet af en toe met een doekje worden schoongemaakt om residuen te verwijderen. Bovendien moet ieder half jaar het luchtinlaatrooster aan de voorkant en de luchtafvoer aan de achterkant van de wasdroger met een stofzuiger schoongemaakt worden om stof te verwijderen.

Warmtepompdrogers
In een warmtepompdroger wordt warmte opgewekt door de wisselwerking van een speciaal gas. De hitte die vrijkomt wordt gebruikt om jouw kleren te drogen. De bodemfilter moet idealiter na elke cyclus verschoond worden. Haal het bodemfilter uit de wasdroger en verwijder pluisjes met een stofzuiger of door het filter onder stromend water te wassen. Raak de mesjes aan de binnenkant van het filter niet aan tijdens het reinigen en gebruik de wasdroger niet zonder het bodemfilter. Leeg daarnaast het waterreservoir na iedere droogbeurt.

Condensdrogers
Een condensdroger werkt met een verwarmingselement dat heet wordt. Door de hoge temperatuur droogt je wasgoed snel. Een condensdroger slaat het water uit je wasgoed op in een reservoir; deze moet na elke wasbeurt geleegd worden. Het bodemfilter moet idealiter verschoond worden na elke cyclus. Haal het bodemfilter uit de wasdroger en verwijder pluisjes met een stofzuiger of door het filter onder stromend water te wassen. Daarnaast moet de condensor achter het bodemfilter om de 3 maanden verschoond worden. Deze kan je onder stromend water afspoelen. Gebruik de wasdroger niet zonder het bodemfilter en condensor.